ETUSIVULLE

 

TUOTTEET

Kuulokojeet

Starkey

Hansaton

Arjen apuvälineet
Tinnitusnoiserit
Kuulonsuojaus
Korvakappaleet
 

PALVELUT

Kuulontutkimukset
Kuulokojeen hankinta
Kuulokojehuolto

KUULO JA KUULOVAURIOT

 

MYYMÄLÄ

VERKKOKAUPPA

 

HINNASTO

YHTEYSTIEDOT

 

 

 

KUULOKOJEIDEN TEKNIIKKA

Kuulokojeissa käytettävä tekniikka kehittyy jatkuvasti. Uusien mallien myötä kojeen käyttäjälle on tarjolla aina uudempia ja kehittyneempiä ominaisuuksia, joiden tarkoitus on tehdä kuulokojeen käytöstä miellyttävämpää ja helpompaa sekä parantaa puheen ymmärrettävyyttä ja kuuntelua akustisesti haastavissa ääniympäristöissä.

Hansaton-kuulokojeissa on käytössä kaikki uusimmat kuulokojeteknologian innovaatiot.

Perustietoa erilaisista kojetyypeistä sekä teknologiatasoista löydät täältä.Mahdollisia syitä sille, miksi kuulokojeella ei kuule:

- Koje saattaa olla tukossa; olethan puhdistanut kojeesi säännöllisesti ja vaihtanut vahasuojat?

- Koje saattaa olla vaurioitunut - ota pikaisesti yhteyttä maahantuojan huoltoon.

- Kojeen säädöt eivät välttämättä vastaa nykyistä kuuloasi; varaa aika kuulontutkimukseen ja kojesäätöön. Säätöjen tarkistaminen säännöllisesti on suositeltavaa.

- Koje saattaa olla tullut käyttöikänsä päähän. Kojeiden keskimääräinen käyttöikä on noin 4-7 vuotta käyttömäärästä ja kojeiden hoitamisesta riippuen.

 

PERUSTOIMINNOT


Kanavamäärä


Suuri kanavamäärä mahdollistaa kuulokojeen tarkan ohjelmoinnin jopa erittäin vaikean audiogrammin mukaan. Kanavamäärä kertoo sen, kuinka monella kanavalla vahvistusta ja muita parametreja voidaan itsenäisesti säätää. Kojeen parametrit säätyvät adaptiivisesti vahvistuskanavamäärästä riippumatta jopa 40 kanavalla.

Suuri kanavamäärä siis kertoo, että koje saadaan säädettyä erittäin tarkasti, jolloin koko dynaaminen kuuloalue saadaan optimaalisesti käyttöön ja että sen lukuisat adaptiiviset toiminnot tapahtuvat usealla kanavalla, jolloin puheen ymmärrettävyys paranee. Pelkkä suuri kanavamäärä ei kuitenkaan ole merkki siitä, että koje olisi kaikilta ominaisuuksiltaan huipputason laite.
 


Tilanneohjelmien määrä


Tilanneohjelmilla tarkoitetaan kuulontutkijan ennalta ohjelmoimia kuunteluasetuksia tiettyihin kuunteluolosuhteisiin kuten musiikin kuunteluun tai hälyiseen ympäristöön. Kun kojeeseen ohjelmoidaan tilanneohjelmia, käyttäjä voi itse valita hänen mieltymyksensä mukaisen kuunteluohjelman ohi kojeen omien tilanneasetusten.

Suuri tilanneohjelmien määrä ei kuitenkaan käyttäjän kannalta ole tavoite. Ihanteellista on, kun kojeeseen saadaan ohjelmoitua yksi mahdollisimman monipuolisesti palveleva yleisohjelma, jolloin käyttäjän ei tarvitse alituiseen olla vaihtamassa tilanneohjelmien välillä. Tätä varten Hansaton-kojeissa on automaattiset tilanneohjelmat. Koje tunnistaa jopa seitsemän erilaista kuuntelutilannetta ja vaihtaa asetukset liukuvasti ja sulavasti tunnistamansa tilanteen mukaan ilman että käyttäjän tarvitsee puuttua kojeen toimintaan, kuunnella ohjelmien merkkiääniä tai muistella mihin tilanteeseen mikäkin ohjelma oli tarkoitettu.

Tilanneohjelmapaikkoja tarvitaan myös kojeen lisävarusteita ja langattomia yhteyksiä varten. Kaikissa paristokäyttöisissä Hansaton-kojeissa on kolme tilanneohjelmapaikkaa, jotka on varattu ainoastaan langattomia lisävarusteyhteyksiä varten.

Kokonaisuudessaan Hansaton-kojeiden tilanneohjelmien määrä voi olla jopa kolmetoista.

 

SUUNTAMIKROFONITOIMINNOT


Binauraalinen
mikrofoniohjaus
 


Kojeet voidaan yhdistää mikrofonitoiminnaltaan yhdeksi järjestelmäksi, jolloin kojeen huipputasoinen 20-kanavainen signaalinkäsittely saa informaationsa neljältä mikrofonilta, joiden toimintaa ja suuntasädettä sen automatiikka pystyy ohjaamaan. Kojeiden kaksisuuntainen tiedonsiirto vaihtaa jatkuvasti tietoa ääniympäristöstä, signaali-kohinasuhteesta, puheäänen suunnasta, häiriöäänen lähteestä ja voimakkuudesta. Hyödyntämällä kummankin kojeen tiedot ja neljän mikrofonin yhteistoiminta saavutetaan paras mahdollinen puheen erotus sekä luonnollinen, helppo kuunteleminen.
 


Puheäänen korostus


Vaikka tasaisen taustahälyn vaimennus on korkeatasoiselle kojeelle vielä kohtuullisen helppoa, jää usein ongelmaksi vaihteleva taustahäly. Puheäänen korostus on mikrofoni- ja signaalinkäsittelyjärjestelmä, joka parantaa puheäänen erotusta vaihtelevassa taustahälyssä.

Erittäin nopea uusi prosessori yhdessä automaattisen mikrofonin suuntasäteen kanssa mahdollistaa reagoinnin voimakkaastikin vaihtelevaan taustahälyyn.
 


Speach Beam
- mikrofonin suuntasäde


Speach Beamillä tarkoitetaan suuntamikrofonin toimintaa niin, että se pystyy kääntämään puheen tehokkaaseen vahvistamiseen tarvittavan suuntaavuuden myös suoraan taaksepäin ja vaimentamaan edeltä ja sivusta tulevia häiriöääniä. Kojeen mikrofonit toimivat siis 360°, mutta puheääntä korostava suuntaus (säde) voidaan kohdistaa jopa suoraan taaksepäin. Suuntasäde voi olla ohjelmakohtainen ominaisuus tai jopa automaattinen toiminto missä tahansa kuunteluohjelmassa.

Parantaa merkittävästi puheen erotusta esimerkiksi autossa tai lentokoneessa, missä ympäristön kohina häiritsee kuuntelua ja päätä ei välttämättä voi kääntää puhujaa kohti. Esimerkiksi taksikuski tai opettaja toimivat ammateissa, joissa kuunneltava puheääni tulee takaa ja ympärillä on akustisesti erittäin haastava ääniympäristö.

Mikrofonin suuntasäde -toiminto ohjelmoidaan kojeeseen omaksi ohjelmakseen. Antaro-tuoteperhen kojeissa suuntasäde toimii automaattisesti eli se kytkeytyy päälle heti kun koje tunnistaa tilanteen, jossa suuntasäteestä on apua.

 


Natural Sound
- laskennallinen pinna-efekti


Korvantauskojeissa mikrofoni sijaitsee korvan päällä, jolloin pinna-efekti eli ulkokorvan luonnollinen vaikutus äänelle ja äänen resonanssille ei ole mahdollinen. Natural Sound tarkoittaa mikrofonien ja signaalinkäsittelyn toimintaa, joka simuloi ulkokorvan vaikutusta äänen luonnollisuuteen.

Natural Sound helpottaa äänilähteen paikannusta käyttäen aivojen luonnollista tapaa aistia tuleeko ääni edestä vai takaa.

Huom, CIC ja Canal-kojeissa korvanlehti huolehtii luonnollisella tavalla äänen suunnan hahmottamisesta. Myös tästä syystä yksilöllinen kuulokoje on erinomainen valinta.
 

 

SUUNTAMIKROFONIN TOIMINTAMAHDOLLISUUDET


Automaattinen suuntamikrofoni


Automaattinen suuntamikrofoni on kehittynein kuulokojeiden mikrofonijärjestelmä. Automaattinen suuntamikrofoni  pystyy seuraamaan myös liikkuvaa häiriöäänen lähdettä ja tehokkaasti vaimentamaan sen.

Automaattinen suuntamikrofoni parantaa kuulokojeen käyttömukavuutta aktiivisessa ympäristössä kuten liikenteessä.

 


Adaptiivinen suuntamikrofoni


Adaptiivinen suuntamikrofoni kääntää mikrofonin suuntauksen automaattisesti sivulta tai edestä tulevaa puheääntä kohti.

Parantaa merkittävästi puheen erotusta hälyisissä ympäristöissä.

 


Kiinteä suuntamikrofoni


Kiinteä suuntamikrofoni olettaa, että puheääni tulee aina edestä eli että kojeen käyttäjä kääntää pään kohti puhujaa, jota halutaan kuunnella. Kiinteä suuntamikrofoni rajoittaa sivuilta ja takaa tulevia ääniä.

Parantaa suoraan edestä tulevan puheäänen erotusta hälyisessä ympäristössä.

 


Suuntaamaton mikrofoni


Jos kojeessa on vain yksi mikrofoni, toimii se poikkeuksetta suuntaamattomana mikrofonina.

Perusmikrofonitoiminta, joka on yleisesti yhä käytössä perustason kuulokojeissa.

KUULOKOJEEN SIGNAALINKÄSITTELY
 

Kuulokoje ei vain vahvista ääntä ja tuota sitä korvaan kovemmalla voimakkuudella. Kuulokoje analysoi ääntä jatkuvasti, tunnistaa ja erottaa siitä puhe- ja melusignaalin varmistaen, että kojeen ääni on miellyttävä ja luonnollinen. Jokainen koje säädetään käyttäjänsä kuulon mukaisesti, jonka lisäksi kojetta voidaan hienosäätää lukuisien parametrien osalta niin, että koje saadaan toimimaan miellyttävästi ja tehokkaasti käyttäjänsä toivomusten ja henkilökohtaisten tuntemusten mukaan.
 

 


Automaattinen
tottumisprosessin hallinta


Kun kuulokoje otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön, voi siirtyminen vaimeasta ja hiljaisesta kuulemisesta takaisin rikkaaseen äänimaailmaan tuntua hyvinkin rajulta. Hansaton-kojeiden automaattinen tottumistason hallinta lisää vahvistusta pikku hiljaa niin, että kojeen käyttäjän kokema muutos tuntuu miellyttävältä ja kojeella kuuntelemaan oppiminen käy helposti.


 


Äänimaailman optimointi


Kuulokojeen äänimaailman miellyttävyys on yleensä valinta parhaan mahdollisen sanojen erotuksen ja äänimaailman pehmeyden välillä. Hansaton-kuulokoje toimii niin, että se optimoi äänimaailman miellyttävyyden huomioiden useita eri parametreja. Kojeen hienosäätämisen yhteydessä voidaan ohjelmakohtaisesti säätää äänimaailmaa pehmeämmäksi tai terävämmäksi niin, että koje optimoi samanaikaisesti monta eri parametria. Näin saavutetaan paras mahdollinen sanojen erotus luopumatta parhaasta mahdollisesta kuuntelumukavuudesta.
 


Automaattinen tilannehallinta


Tilannehallinnalla tarkoitetaan kojeen automaattista asetusten muuttamista muuttuvan ääniympäristön mukaan. Koje pystyy tunnistamaan ja luokittelemaan lukemattoman määrän erilaisia kuuntelutilanteita ja reagoimaan muutoksiin salamannopeasti.

Automaattisen tilannehallinnan omaavassa laitteessa koje ikään kuin luo oman tilanneohjelmansa jokaiseen kuuntelutilanteeseen eli kojeen käyttäjän ei tarvitse säätää kojetta muuttuvan äänimaailman mukaan.
 


Binauraalinen puhelinääni
(BiPhone)


Lähes poikkeuksetta kahdella korvalla kuunnellen sanojen erotus on parempi. Tätä voidaan hyödyntää myös puhelinkeskustelussa kun puheääni kuuluu kummastakin kojeesta. Hansaton-kojeissa audiosignaali siirretään langattomasti puhelinkorvalta myös toiseen kuulokojeeseen.
 


Automaattinen
puhelinohjelma


Puhelinohjelman valitseminen manuaalisesti vie aikaa ja huomion pois puhelinkeskustelusta. Kun puhelimeen kiinnitetään tarralla pieni "kytkinlätkä", kytkeytyy puhelinohjelma automaattiesti päälle kun puhelin asetetaan korvalle. Näin varmistetaan parhaat kojeen asetukset ja voidaan kytkeä myös BiPhone-ominaisuus automaattisesti.
 


Taajuuskompressio


Mikäli käyttäjällä on vaikea korkeiden taajuuksien kuulonalenema tai mahdollisesti jopa ns. "kuolleita alueita" kuulossa, voidaan korkeiden taajuuksien signaali pakata matalammalle taajuudelle.

Taajuuskompressio parantaa puheen erotusta, korkeiden äänien havaitsemista ja tilan havaitsemista ja helpottaa tottumista kuulokojeeseen. Taajuuskompressio ehkäisee myös äänen akustista kiertoa (vinkumista).

 


Äkillisten ääni-impulssien vaimennus


Äkillisten äänien vaimennus tapahtuu Hansaton-kojeissa itsenäisesti eli koje ikään kuin eristää äkillisen äänen ja vaimentaa sen ilman, että vaimennus häiritsee vahvistusta myös puhetaajuuksilla. Perinteisesti kova paukahdus on aiheuttanut kojeessa sen, että koje reagoi ääneen leikkaamalla vahvistuksen koko kanavalta. Tällä on välitön vaikutuksensa normaaliin puheen kuunteluun.

Lisää merkittävästi kojeen käyttömukavuutta ja tottumista kojeella kuunteluun.


Puheentunnistus


Koje tunnistaa puheen äänen taajuusjakauman mukaan. Tämä mahdollistaa erillisen puhesignaalin vahvistamisen.

Puheen erotus paranee merkittävästi.
 


Tuulikohinan vaimennus


Kojeen adaptiiviset mikrofoni- ja vahvistustoiminnot vaimentavat tehokkaasti tuulen aiheuttamaa mikrofonikohinaa.

Miellyttävämpi käyttö myös ulkona


Meluntunnistus


Koje tunnistaa melun ja mahdollistaa sen vaimentamisen.

Puheen erotus paranee.


Kohinanvaimennus


Kojeen sisäinen, mikrofonikohina voi olla häiritsevä hiljaisissa ympäristöissä. Koje laskee vahvistuksen käyttämättömiltä kanavilta silloin kun se ei vastaanota äänisignaalia. Näin kohina laskee alle korvan havaitseman tason.

Miellyttävä käyttö myös hiljaisissa ympäristöissä.


BiCom -binauraalinen
 synkronointi


Binauraalisessa sovituksessa kuulokojeet synkronoidaan toimimaan yhdessä muuttuvan ääniympäristön mukaan.

Kaksi kojetta vaihtavat tietoa ääniympäristöstä ja sen muutoksista niin, että kojeiden parametrit säätyvät yhdessä. Näin kahdesta kojeesta saadaan paras mahdollinen hyöty. BiCom mahdollistaa myös kummankin kojeen äänenvoimakkuuden ja tilanneohjelman valinnan yhdestä kojeesta

 

KIERRONESTO
 

 

Kierronestolla tarkoitetaan ns. vinkumisenestoa. Äänen akustinen kierto on monelle tuttu ilmiö, joka tapahtuu esimerkiksi esiintymislavalla kun mikrofoni viedään kaiuttimien eteen. Vahvistettu ääni siis palaa mikrofoniin ja ääni pääsee kiertämään. Tämä ilmiö esiintyy vinkumisena. Kuulokojeessa voi tapahtua sama ilmiö etenkin kun kojeessa käytetään voimakasta vahvistusta. Kuulokojeen ääni voi päästä korvakäytävästä takaisin kuulokojeen mikrofoniin ja äänen kierto on valmis. Kuulokojeissa käytetään useita erilaisia teknisiä ratkaisuja rajoittamaan kojeen vinkumista. Huomaathan, että kun ehjä ja toimiva kuulokoje suljetaan esim. kämmeneen, sen tuleekin vinkua vaikka kierronestotoiminnot pyrkivätkin vinkumista rajoittamaan. Kierronestotoiminnot on suunniteltu estämään kojeen vinkumisen korvassa silloin kun koje on sovitettu oikein.


Taajuusvaihto


Koje katkaisee äänen kiertämisestä johtuvan vinkumisen välittömästi vaihtaen salamannopeasti hetkeksi taajuutta niin, että vinkuminen on teknisesti mahdotonta. 

Välitön vinkumisen katkaisu.


Merkitseminen


Koje lähettää hyvin matalataajuisen merkkiäänen itselleen ja mikäli mikrofoni havaitsee tämän signaalin, se estää kierron jo ennen kuin vinkuminen ehtii alkaa.

Lähetetty signaali estää vinkumisen jo ennen kuin se ehtii alkaa.


Vastavaiheistus


Mikäli kojeessa esiintyy vinkumista koje maskeeraa sen vastakkaisella ääniaallolla, joka kumoaa korvan kuulevan vinkumisen. 

Eliminoi vinkumisäänen.


Vahvistukseen perustuva


Perinteisesti kuulokojeissa käytettiin vahvistukseen perustuvaa vinkumisen estoa. Sen toiminta perustui vinkumisen tunnistamiselle, jonka perusteella koje automaattisesti vähensi vahvistusta kanavalla, jolla vinkuminen tapahtui. Kun vinkuminen loppui, koje korjasi vahvistuksen takaisin normaalille tasolle. Ymmärrettävästi tällä on vaikutuksensa normaaliin kojeella kuunteluun. Vahvistukseen perustuva kierronesto on yhä käytössä joissain perustason kojeissa yhdessä vastavaiheistuksen kanssa.

 

KÄYTTÖOMINAISUUDET


Käyttöloki


Käyttöloki kerää tietoa kojeen ja ohjelmien käytöstä niin, että se voidaan hyödyntää kojeen hienosäätämisessä.

Luotettava tieto kojeen käytöstä helpottaa asiointia kuulontutkijan luona.


Virrankytkennän viive


Kojeen virta voidaan ohjelmoida kytkeytymään viiveellä, jolloin viiveen aikana koje ehditään asettaa paikalleen.

Käyttöönotto on miellyttävämpää eikä koje ehdi vingahtelemaan ennen kuin se on korvassa.

 

LANGATTOMAT YHTEYDET
 

Kaikissa tämän päivän huipputason kuulokojeissa on mahdollisuus langattomien yhteyksien käyttämiseen. Nämä ominaisuudet helpottavat esimerkiksi TV:n katselua kun ääni saadaan langattomasti suoraan kuulokojeisiin. Bluetooth-yhteys puolestaan mahdollistaa kännykän liittämisen kuulokojeisiin niin, että puhelimen soitto- ja puheääni saadaan kuulumaan suoraan kuulokojeista. Tämä parantaa merkittävästi puheen erotusta. Langattomat yhteydet voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään niiden käyttötarkoituksen mukaan.
 

 

 

Radiotaajuusyhteys


Kuulokojeen ja sen kaukosäätimen (streamerin) välillä on radiotaajuusyhteys. Kuulokoje ja kaukosäädin vaihtavat siis tietoa radiotaajuusyhteyttä käyttäen. Kaukosäätimestä eteenpäin käytössä on Bluetooth-yhteys.

Kahden kuulokojeen välinen tiedonsiirto tapahtuu radiotaajuusyhteyttä käyttäen. Yhteys mahdollistaa kahden kuulokojeen yhdistämisen niin, että ne reagoivat ääniympäristön muutoksiin yhdessä ja niiden mikrofonitoiminta tapahtuu neljän mikrofonin järjestelmänä. Kojeet vaihtavat myös tietoa kuunteluohjelmasta ja äänenvoimakkuudesta niin, että kahta kojetta voidaan säätää vain toisen kojeen säätimillä.

 


Bluetooth-yhteys


Bluetooth on avoin standardi laitteiden langattomaan kommunikointiin lähietäisyydellä. Yhä useampi kuulokoje voidaan lisälaitteen kanssa saada hyödyntämään Bluetooth -teknologiaa ja siten yhdistää erilaisiin audiolaitteisiin esimerkiksi televisioon, radioon, MP3-soittimeen, matkapuhelimeen tai tietokoneen kuunteluun.

 


Sähkömagneettinen kenttä
(induktiivinen kuuntelu)


Vanhin ja yhä käytössä oleva langattoman kuuntelun mahdollistava tekniikka on sähkömagneettisen kelan käyttö eli induktiivinen kuuntelu. Ominaisuudesta puhutaan arkikielessä kojeen T-asennon käyttönä (telecoil). Induktiivisessa kuuntelussa kuuntelu tapahtuu ns. silmukan kautta. Tällainen silmukka voi olla esimerkiksi koko huoneen kiertävä "johto" tai ns. pienoissilmukka, jota käytetään kaulassa roikkumassa. Silmukan lähetin yhdistetään kuunneltavaan laitteeseen (esim. televisio) ja ääni voidaan kuunnella langattomasti kuulokojeiden T-ohjelmalla silloin kun ollaan silmukan eli sähkömagneettisen kentän sisällä. Monissa julkisissa virastoissa (esim Kela) ja teattereissa on ns. induktiopaikkoja. Nämä paikat sijaitsevat sähkömagneettisen kentän sisällä ja esimerkiksi teatteriesityksessä mikrofonilla vahvistettu näyttelijän ääni voidaan kuunnella langattomasti kuulokojeista.

Kuulohansa Oy
Soidintie 8
00700 HELSINKI
Puh. (09) 345 5300
Y-tunnus: 0974098-8

Myymälä, kuulontutkimukset, palvelut
Soidintie 8, katutaso, HELSINKI (Malmi)
Avoinna
Arkisin klo 8-16
 tai sopimuksen mukaan